Tuin

Tuinaanleg: kosten en informatie

Wil jij een nieuwe tuin aanleggen? Met tuinaanleg heb je de mogelijkheid om de tuin van je dromen te creëren. Het aanleggen van een nieuwe tuin is geen eenvoudige klus: er komt namelijk veel bij kijken. Van het maken van een tuinontwerp tot het aanleggen van bestrating, een gazon en het planten van beplanting. Veel mensen schakelen daarom een hovenier in voor tuinaanleg. In deze blog lees je meer over tuinaanleg en welke kosten je kunt verwachten.

Wat is tuinaanleg?

Tuinaanleg is niks anders dan het aanleggen van een nieuwe tuin. De werkzaamheden die worden uitgevoerd, verschillen per situatie. De één wil bijvoorbeeld een gazon, de ander kiest voor bestrating of grind. 

Onder tuinaanleg vallen de volgende werkzaamheden:

 • Het maken van een tuinontwerp.
 • Het verwijderen van de oude tuin.
 • Grondwerken zoals uitgraven, ophogen en egaliseren voor de aanleg van het gazon, de bestrating en de beplanting.
 • Het aanleggen van kabels en leidingen voor eventuele verlichting, een vijver of sproei-installatie
 • Het plaatsen van een tuinomheining, zoals een schutting of een heg.
 • Het plaatsen van een veranda, tuinhuis of pergola.
 • Het bestraten van de tuin, de oprit, het tuinpad en/of het terras/
 • Het plaatsen van een gazon.
 • Het planten van bomen, struiken en andere beplanting.

Wat kost tuinaanleg?

Ook de kosten van tuinaanleg verschillen per situatie. Ook factoren zoals het tarief van de hovenier en de materiaalkosten bepalen de prijs. Gemiddeld kost een hovenier tussen de €30,- en €50,- per uur. 

Voor grondwerken betaal je gemiddeld tussen de €1,- en €15,- per m². Het aanleggen van een gazon kost gemiddeld tussen de €5,- en €10,- per m², het bestraten van de tuin €50,- tot €150,- per m² en het planten van beplanting €10,- tot €30,- per m². 

Voor een schutting ben je al snel tussen de €50,- en €150,- per meter kwijt. Wil je graag tuinverlichting laten aansluiten? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €80,- en €100,-. 

Wanneer je een hovenier inschakelt voor het aanleggen van je tuin, wordt er vooraf altijd een tuinontwerp gemaakt. Bij een tuinontwerp hoort ook een overzicht van alle kosten. Je weet dus vooraf precies welke kosten je kunt verwachten.

Besparen op tuinaanleg? Handige bespaartips!

Het aanleggen van een nieuwe tuin is helaas niet goedkoop. Toch kun je eenvoudig besparen op de kosten! Lees hieronder hoe.

 1. Kies een lokaal hoveniersbedrijf: ieder hoveniersbedrijf rekent voorrijkosten. Hoewel dit een klein bedrag lijkt, lopen de kosten soms toch flink op. Kies daarom voor een hovenier uit de buurt. Kijk bijvoorbeeld eens op internet en zoek bijvoorbeeld op “Hovenier Noord-Holland”
 2. Help zelf mee: tuinaanleg is niet altijd ingewikkeld. Je kunt bijvoorbeeld zelf helpen met het verwijderen van de oude tuin, het planten van nieuwe beplanting en je kunt ervoor zorgen dat de hoveniers hun werk goed kunnen doen. Zo bespaar je op de arbeidskosten! Zorg er wel voor dat je de hovenier niet in de wegloopt.
 3. Profiteer van kwantumkorting: hoveniers geven vaak een leuke korting wanneer meer mensen op de buurt tuinwerkzaamheden moeten uitvoeren. Vraag dus om je heen of meer mensen een hovenier nodig hebben.
 4. Hergebruik materialen: door materialen opnieuw te gebruiken, bespaar je op de kosten. Of het nu gaat om bestrating of beplanting wat je nogmaals gebruikt, alle beetjes helpen. 
Tagged:

Related Posts