Tuin

Spint Biologisch bestrijden

Er komen veel soorten spintmijten voor in Nederland en ze vallen zowel binnen- als buitenplanten aan. Ze kunnen vooral destructief zijn in kassen.

Spintmijten zijn geen echte insecten, maar worden geclassificeerd als een soort spinachtige, verwanten van spinnen, teken en schorpioenen. Volwassenen zijn roodachtig bruin of bleek van kleur, ovaal van vorm en heel klein.

Mijten leven in kolonies, meestal aan de onderkant van bladeren, en voeden zich door het doorboren van bladweefsel en het opzuigen van de plantvloeistoffen. Als de planten zijn geïnfecteerd, dan verschijnen lichte stippen op de bladeren. Naarmate het eten doorgaat, worden de bladeren geel en kunnen ze opdrogen en wegvallen.

Spintmijten komen het meest voor in hete, droge omstandigheden, vooral wanneer hun natuurlijke vijanden zijn gedood door insecticiden gebruik. Ze zijn ook erg inventief en dat is de reden waarom zware plagen vaak onopgemerkt blijven voordat planten schade beginnen te vertonen.

Grote populaties gaan vaak gepaard met fijne spinnenwebben. Het komt vaak voor bij de volgende planten: aardbeien, meloenen, bonen, tomaten, aubergines, sierbloemen, bomen en de meeste kamer-planten.

Spint biologisch bestrijden

Het is natuurlijk vervelend als je planten worden beschadigd door spint. Deze plaag werd in het verleden vaak bestreden met chemische middelen. Het nadeel van deze methode is dat het geen duurzaam effect geeft en het niet goed is voor de luchtkwaliteit in je huis. Gelukkig zijn er tegenwoordig biologische bestrijders tegen spint en trips. Deze zogenaamde roofmijten eten de eitjes en larven van deze plagen op en sterven wanneer deze niet meer aanwezig zijn. De plant wordt dus verder met rust gelaten en zal verder geen schade ondervinden van de roofmijten.

Tagged:

Related Posts