Tuin

Hoe verzorg je een kersenboom?

Heb de kers lief

Het is een genot voor een veel tuineigenaren om je eigen fruit in de tuin te verbouwen, groeien en wanneer mogelijk te plukken en op te eten. Dit is de reden dat fruitbomen zoals de appelboom, perenboom of kersenboom erg geliefd is bij de mensen. Net als mensen is iedere fruitboom anders en is het van belang om een goede verzorging en onderhoud toe te passen op de boom. Je hoeft niet per se groene vingers te hebben om een fruitboom te kunnen verzorgen. Wel is het belangrijk dat je de verzorging uitvoert en geeft om het groeien en plukken van de betreffende fruitboom.  

De kers is een interessant stuk fruit waarvan vrijwel niets bekend is over de geschiedenis. Wel is de kers al bekend in ons midden sinds de romeinse tijd en is de kers voornamelijk te vinden in Zuid-Europese en West-Aziatische landen. Nederland kent ook een sterke band met de kers en de teelt hiervan is relatief hoog vergeleken met andere landen in Europa. Het hebben van kersenbomen in je eigen tuin is daarom niet iets vreemds maar juist een leuk initiatief voor je tuin. Aan de hand van dit artikel kom je te weten wat het hebben van een kersenboom van je vraagt en hoe je het best een kersenboom kunt verzorgen. 

De verzorging 

Je kunt de kersen verdelen in twee soorten; zoete kersen en zure kersen. De zoete kersen vragen om de meeste aandacht van je. Je kunt zoete kersen het beste planten in een grond die diep en vochtig is. Voor de groeicyclus van kersen is de meest gunstige tijd om ze te planten rondom november. Het planten begint bij het uitgraven van de kuil waar de kersenboom in gaat. Vervolgens giet je hier water in wat even kan intrekken. Wanneer je een kersenboom hebt aangeschaft kun je de boom uit de pot halen en in de grond stoppen. Let hierbij op dat de boom met de juiste diepte in de grond wordt gestopt. Na de boom geplant te hebben stop je de opgegraven grond terug en voeg je hier aanplant grond aan toe. Tot slot maak je kersenboom vast aan de hand van boombanden en twee houten palen.

Na het planten van de kersenboom is het belangrijk om de boom direct en in de eerste periode voldoende water te geven zodat de boom aan de grond kan wennen. Per week is een emmer water de juiste dosering. In vriestijden is het verstandig om de boom geen water te geven en in warme tijden kun je de dosering verdubbelen of verdrievoudigen. 

Het snoeien van een kersenboom, wanneer deze medio november is gepland, kan gedaan worden tussen midden april en september. Snoeien in de winter is een sterke afrader. Om ziektes te voorkomen moet de kersenboom minimaal gesnoeid worden. Het is daarbij belangrijk om alleen de irrelevante takken te snoeien. De takken die de kersen dragen moeten in tact blijven

Een groeitip

Een kersenboom pakt het liefst zo veel mogelijk tijd in de zon, zodat de boom goed en gezond kan groeien. Plant de kersenboom daarom op een plek in je tuin die veel zonuren heeft op dagelijkse basis. Om deze groei nog meer te bevorderen, kun je eventueel de kersenboom planten op een grond die bestaat uit lichte klei. 

Tagged:

Related Posts