Tuin

Hoe onderhoud je een vijver?

Een vijver is naast een mooi stukje groen ook een mooi kunstwerk. Naast planten leven er ook vissen in. De planten en vissen zijn redelijk prijzig. Ook zorgen die voor vuil. Het is daarom van belang dat je de vijver goed onderhoudt.

Planten

In de natuur zorgen de planten voor de nodige zuurstof, dat is in de vijver niet anders. Met de juiste hoeveelheid planten zorg je ervoor dat de bacteriële afbraak van afval in de vijver wordt ondersteund. Dat zijn bijvoorbeeld uitwerpselen van de vissen, plantenresten en overtollig voer. Met zuurstofplanten vermijd je algen en zo zorg je dat de vijver niet vervuild wordt. Zuurstofplanten kan je bij tuincentrum Warentuin kopen.

Algen verwijderen

Algen kan je niet alleen maar met zuurstofplanten vermijden. In de warme maanden groeien er namelijk ontzettend veel algen in je vijver. Die kunnen dan de groei van andere planten in de vijver tegengaan. Je moet af en toe ook het water van de vijver verschonen. Als je dat doet dan kan moet je het bovenste water pakken met wat algen erbij. Zo sla je twee vliegen in één klap. Anders kan je ze verwijderen met een schepnet. Let er wel op dat je niet alles verwijdert omdat ze zuurstof geven aan de kleine dieren die in het water leven.

Bodem schoonmaken

Als er te veel afval op de bodem van de vijver ligt, zorgt dat ervoor dat de bodem verrot. Doordat wordt het biologisch evenwicht aangetast. Verder zorgt een vuile bodem ervoor dat er veel algen ontstaan, de andere planten slecht groeien en de vissen gaan sterven. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de bodem regelmatig schoonmaakt. Dat kan je doen met een vijverstofzuiger. Daarmee verwijder je makkelijk het afval van de bodem van de vijver. De container van een vijverstofzuiger kan je makkelijk legen. Verder kan je de vissen gewoon in het water laten tijdens het stofzuigen.

Het vijverwater Schoon water is belangrijk voor het leven van en in de vijver. Je moet daarom de waterwaarden goed in de gaten houden. Zo kan je bij verschillende tuincentra het water testen. Vuil water herken je vooral aan de troebelheid. Daarnaast heb je veel last van slijm- of draadalgen en sterven de goed vijverplanten. Uiteindelijk krijg je ook stervende vissen. Zorg er dus voor dat de vijver schoon is en onderhouden wordt.

Tagged:

Related Posts