Tuin

Carbid kopen

Hoewel je wellicht anders zou vermoeden kun je het gehele jaar door carbid kopen. Let wel; het carbid dat je in de decembermaand koopt is anders dan het carbid dat je de rest van het jaar koopt. Dit wordt namelijk vaak gebruikt om hinderlijke mollen mee te verjagen. Als we het over carbid aanschaffen hebben, dan bedoelen we vaak carbid klasse A kopen, officieel gecertificeerd carbid dat garant staat voor de luidste knallen.

Eerder een mollenplaag dan harde knallen

Carbid kopen in Brabant? Dat betekent vaak carbid kopen voor het verjagen van de mollen, want eigenlijk is carbid schieten vooral in het noorden en oosten van het land traditie en is het dat in andere delen van ons land veel minder. Carbid kopen in Rotterdam en carbid kopen in Apeldoorn heeft dan ook eerder te maken met een mollenplaag dan met de jaarwisseling.

In het noorden en oosten staan de dorpen op de kop

Hoe anders is dat in het noorden en oosten van het land waar carbid schieten de dorpen op de kop zet met luide knallen, muziek en drank. Zo spectaculair als vroeger is het niet, daar hebben de veiligheidseisen die opgelegd zijn voor gezorgd. Behalve aan het gebruik van carbid worden ook aan het vervoeren van carbid de nodige veiligheid gesteld. Probleem is dat er tegenwoordig weliswaar relatief weinig ongelukken gebeuren met carbid, maar als dit wel gebeurt dan is het vaak ook goed mis.

Niet gereed voor gebruik

Carbid is geen product dat kant en klaar voor gebruik is. Het is een soort van steenkool die is ontstaan na het verbranden van kalk. Of je goed of minder goed carbid hebt, ligt aan de kwaliteit van het gasgehalte en de versmelting.  Carbid kopen betekent het aanschaffen van luide knallen, want komt het in contact met water dan ontstaat een chemische reactie, komt er acetyleengas vrij en volgt er een explosie die we dus kennen aan de die enorme klappen die kilometers verderop nog te horen zijn.

Koop gerust te veel carbid in

Je kunt gerust wat te veel carbid kopen, want je kunt carbid prima voor langere periode bewaren, wel tot een periode van vier jaar. Dan moet je het wel verpakken in luchtdichte zakken die je weer opbergt in een luchtdichte bak. Bewaar carbid bij voorkeur ook niet op de grond. Voeg bovendien wat vochtvreters toe.

Veel goedkoper dan vuurwerk

Hoe luid de knal is, is sterk afhankelijk van carbid kopen met de juiste verhoudingen en een kwestie van spelen en aanvoelen en zeker ook van de ontsteking. Klasse A carbid kopen is vaak een garantie op enorme harde knallen. Knallen met carbid om mollen te verjagen doet dat veel minder, want daar worden tegenwoordig nog slechts deeltjes carbid voor gebruikt. Carbid werd vroeger eveneens gebruikt voor fietsverlichting. Carbid kopen is een stuk goedkoper dan het aanschaffen van vuurwerk. Wellicht dat ook daarom carbid schieten in het noorden en oosten zo populair is.

Tagged:

Related Posts