Tuin

Besparen op je vijverpomp

Omdat een vijverpomp het hele jaar door aan staat kunnen de kosten aardig oplopen. Hoewel het vermogen per pomp verschilt, ligt het gemiddelde verbruik voor een lichte pomp rond de 20 Watt. Als een zo’n pomp permanent aanstaat verbruikt hij 195 kWh per jaar. Dit staat min of meer gelijk staat aan 40 euro per jaar. De meeste vijverpomp zijn echter veel zwaarder en hebben een vermogen van 200 Watt of zelfs nog meer. In een heel jaar verbruikt zo’n pomp 1840 kWh, wat neerkomt op een bedrag van 370 euro. Steeds meer fabrikanten maken hun pompen zuiniger in verbruik. Het loont dus de moeite om verschillende merken te vergelijken.

Een energiezuinige pomp kiezen

Een vijverpomp is zuinig in energieverbruik als deze meer water verplaatst per uur tegen een lagere energieprijs in vergelijking met andere pompen. Dit betekent concreet dat de pomp minder Watt per uur moet verbruiken dan andere pompen die dezelfde capaciteit bieden. Je kunt eenvoudig verschillende merken bekijken en onderzoeken welke het zuinigste zijn verbruik. Bedenk hierbij wel dat de verschillende merken ook behoorlijk kunnen variëren in kwaliteit. Dit uit zich meestal in de volgende aspecten: garantiebepalingen, geluid en materiaalgebruik.

Besparen in de winter

Sommige mensen zullen ervoor kiezen om hun vijverpomp in de winter uit te zetten en hiermee geld te besparen. Door de lagere temperaturen zal het water namelijk minder snel vervuilen. Dit is echter alleen mogelijk als je geen vissen hebt. Als je wel vissen hebt moet je voorkomen dat de vijver dichtvriest. En dit kan alleen als het water blijft circuleren en de pomp dus aanblijft. De vissen zullen daardoor ook wat actiever blijven waardoor ze in het voorjaar sterker zijn. Vissen die in de winter weinig bewegen zijn in het voorjaar vatbaarder voor parasieten omdat hun weerstand lager is. Vaak moet je de vijver dan alsnog met medicijnen gaan behandelen, en dit is goed voelbaar in de portemonnee. Van besparen is dan zeker geen sprake.

Stroomverbruik verlagen met een regelbare pomp

Heb je vissen in je vijver en wil je in de winter toch besparen op je energiekosten? Dan kun je kiezen voor een regelbare vijverpomp waarmee je het stroomverbruik zelf in de hand hebt. Dit kan voordeel opleveren in de winter. Je kunt de pomp dan met minder capaciteit laten werken waardoor de verbruikskosten omlaag gaan. Zo blijven de vissen gezond en het water open terwijl je toch flink kunt besparen.

Tagged:

Related Posts