Zonnepanelen prijzen
In de periode waarin we nu leven en waarin het milieu meer aandacht krijgt dan ooit zijn uitvinders, knappe koppen en fabrikanten grensverleggend innovatief. Maandelijks of zelfs wekelijks verschijnen nieuwe visies op het gebied van milieu: manieren om zuiniger met energie om te gaan en zo de nodige Kilowatts te besparen. Maar er wordt ook hard gewerkt aan technieken om duurzame elektriciteit ‘op te wekken’ (tussen aanhalingstekens, want natuurkundig gezien klopt die zegswijze van geen kant). Het bekendste voorbeeld daarvan, al is het niet nieuw meer, zijn zonnepanelen. Daarmee wordt de licht- of warmte-energie (afhankelijk van het type paneel dat er wordt gebruikt) omgezet in elektriciteit of gebruikt om de temperatuur van een bepaald medium (zoals water) wat te verhogen.
In dat eerste geval kun je echt spreken van een zonnepaneel of, zoals ze officieel genoemd worden, een paneel met fotovoltaïsche zonnecellen. Door de bouw van het paneel gaat er een stroompje lopen als de zon erop schijnt. De stroom die zo wordt omgezet wordt vervolgens gebruikt om elektrische apparatuur mee te ‘voeden’. Een eventueel overschot wordt in de meeste gevallen teruggekocht door de energieleverancier en het elektriciteitsnet op gestuurd.
Zonnepanelen die een medium verwarmen heten zonnecollectoren. Deze werken als een omgekeerde radiator. In de behuizing van het paneel lopen leidingen en buizen, waardoor het eerdergenoemde medium (meestal water) stroomt. Net als mensen die in de zon liggen, warmt ook het water in deze leidingen op. Op die manier hoeft een ketel of boiler minder hard te werken om het water op een gegeven temperatuur (85 graden Celsius, bijvoorbeeld) te krijgen en wordt indirect flink bespaard op de stookkosten.
Welk systeem je ook kiest, je bent een flinke sloot Euro’s kwijt als je je handtekening onder de factuur zet. De prijzen van zonnepalen variëren per paneel, maar verschillen per situatie. Vanzelfsprekend zijn ook de installatie- en monteurskosten per geval anders. Het is daarom zeker aan te raden om vooraf een uitgebreide (vrijblijvende) offerte aan te vragen.
Wanneer je het totale kostenplaatje helder hebt kun je gaan kijken of het bedrag wat daarop vermeld wordt nog verlaagd kan worden. Een goede manier daarvoor is het aanvragen van subsidies op zonnepanelen: veel gemeentes en overheden hebben een potje staan waaruit mensen die zonnepanelen of -collectoren willen aanschaffen tegemoet gekomen kunnen worden. Hoeveel die subsidie is, is moeilijk te zeggen: het is afhankelijk van ontzettend veel factoren, variërend van het aantal panelen tot de plaats waarin je woont. Laat je echter niet bang maken door die administratieve rompslomp: hoewel je het totaal voor moet schieten liegen de bedragen die soms terug worden gegeven er niet om.