Waarom moet je altijd aparte wijnglazen voor rode of witte wijn in huis hebben?

Als je geen wijnkenner bent en je af en toe een wijntje drinkt heb je waarschijnlijk één paar wijnglazen in huis. Misschien heb je wel zo’n box met 6 wijnglazen gehaald. Toch heb je er nooit op gelet of het rode of witte wijnglazen zijn. Sterker nog je had geen flauw idee dat er een verschil in zat. Maar waarom moet je altijd aparte wijnglazen voor rode of witte wijn in huis hebben? Wij leggen het je hier uit, zodat je zelf je set in huis kan halen.

Rode wijn drink je uit een breed wijnglas

In tegenstelling tot witte wijn drink je rode wijn uit een breed wijnglas. Dit heeft te maken met de sterke aroma’s in de wijn. Deze komen pas echt tot uiting als je er een beetje zuurstof aan toevoegt. Het is alleen vrij lastig om zuurstof aan de wijn toe te voegen als deze te smal is. Je hebt wel wat ruimte nodig om bijvoorbeeld je wijn te laten walsen. Je wijn krijgt zo zuurstof en komt veel beter tot smaak. Als je wijn opsluit in een te smal glas, dan kan hij wat zurig smaken en totaal niet tot z’n recht komen. Dit is natuurlijk zonde van de beleving die je krijgt voorgeschoteld bij het drinken van wijn.

Witte wijn drink je uit een smal wijnglas

De wijnglazen voor witte wijn zijn juist weer heel smal in tegenstelling tot rode wijn. Dit komt doordat er minder aroma in witte wijn zit. Als je hier teveel zuurstof aan gaat toevoegen vervliegen ze. Je witte wijn heeft daardoor vrijwel geen smaak en komt totaal niet tot z’n recht. Dit is natuurlijk zonde van de fles wijn die je gekocht hebt. Je kan veel beter de wijn drinken uit een smal wijnglas. Dan komt de wijn pas echt tot z’n recht. Dit is dus ook de reden waarom je rode en witte wijn uit een apart glas drinkt.

Tagged:

Related Posts