Huis

Met deze tips houd jij het gezellig aan de eettafel

Veel mensen hebben dierbare herinneringen aan het avondeten in hun ouderlijk huis. Met z’n allen om een grote tafel, de lekkerste gerechten van je moeder voorgeschoteld krijgen en een en al gezelligheid. Of we dit beeld door de jaren heen geïdealiseerd hebben is niet helemaal duidelijk, maar in de praktijk blijkt het er in jouw gezin nu echt wel wat anders aan toe te gaan. Strijd tussen de kinderen, je partner die mopperend zijn bord wegschuift en jij die blij bent als je de tafel eindelijk weer kunt afruimen. Toch niet dat mooie plaatje waar je als kind altijd van gedroomd had. 

Wil jij minder stress aan tafel? En wil je ook met een snelle makkelijke maaltijd vrolijke gezichten zien? Met de volgende tips kom je al een heel eind!

Kleed de tafel leuk aan

Door de drukte van de alledaagse dag vergeet je soms een beetje bij de kleine dingen in het leven stil te staan. Je bent soms al blij als je een maaltijd op tafel kan zetten. Laat staan dat je de tafel ook nog eens voorziet van leuke decoraties. Toch is dit wel belangrijk. Het geeft de eetkamer niet alleen de nodige sfeer, maar het helpt jouw gezin om in de mood te komen.

Gelukkig hoeft het aankleden van de tafel helemaal niet zoveel tijd te kosten. Investeer in een mooi tafelkleed, zet standaard een paar kaarsjes op tafel en gebruik mooi servies. Het kost weinig tijd om dit allemaal op tafel te zetten en het zal direct een groot effect hebben op de sfeer aan tafel.

Plan samen het weekmenu

Zitten er iedere avond weer lange gezichten aan tafel? En is de helft van het gezin niet te spreken over het weekmenu? Hier is gelukkig een eenvoudige oplossing voor te vinden. Geef iedereen aan tafel inspraak over het weekmenu. Bespreek samen wat jullie de komende week gaan eten en wie er op welk moment thuis is. Dat bespaart jou een hoop extra stress en scheelt een hoop gemopper aan de eettafel.

Bovendien zit je zo ook nooit met teveel eten omdat één van je kinderen plotseling heeft besloten ergens ander te eten. De vraag, ‘wat eten we vanavond 2 personen?’, is dan snel beantwoord.

Geef zelf het goede voorbeeld

Bedenk goed dat kinderen de spiegel van hun ouders zijn. Als ze merken dat jullie eigenlijk helemaal geen zin hebben in het diner of eigenlijk liever op de bank hangen, dan zullen zij dit gedrag ook tonen. Begin het eten daarom altijd met een glimlach en geniet van het moment. Het komt namelijk steeds minder vaak voor dat jullie als gezin compleet samen kunnen eten. Geniet daarvan. En laat zien aan je kinderen dat je geniet. Je zal zien dat dit een positief effect heeft op het gedrag van je kinderen. 

Een feestmaaltijd

Plan minimaal een keer in de week een ware feestmaaltijd. Kies hierbij voor iets wat iedereen lekker vindt. Doe dit bijvoorbeeld op vrijdag- of zaterdagavond om het weekend in te luiden. Maak een culinair hoogstandje voor iedereen of bak simpelweg wat frieten.

Geen zin om na een lange werkweek ook nog eens in de keuken te staan? Bestel dan simpelweg wat lekkers bij jullie favoriete eettent. Laat iedereen zelf beslissen wat ze van het menu willen hebben. Dan zullen er vast alleen maar vrolijke gezichten aan de eettafel zijn!

Tagged:

Related Posts