Huis

Kan ik een lening in één keer aflossen?

Aflossingen van je lening kunnen een behoorlijke financiële last zijn. Zeker als je meerdere leningen hebt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je lening(en) af te kunnen lossen. De belangrijkste aandacht gaat evenwel uit naar de regels die gelden als je je lening vervroegd wilt aflossen.

Hoe ga ik mijn lening aflossen?
Heb je voldoende spaargeld dan kun je hiermee je lening aflossen. Zorg er wel altijd voor dat je een buffer overhoudt om eventuele financiële tegenvallers te kunnen opvangen. Je kunt natuurlijk ook altijd je vakantiegeld gebruiken om je lening af te lossen. En als het je lukt om te besparen op de maandelijkse lasten, dan kun je met geld dat je overhoudt ook je lening aflossen.

Gunstig om af te lossen
Het kan ook gunstig zijn om met het geld dat je over hebt, je lening vervroegd af te lossen. De rente die je betaalt voor je lening is namelijk hoger dan de rente die je ontvangt op je spaarrekening. Je kunt dus geld besparen om een deel van je spaargeld te gebruiken voor de aflossing. Voor het vervroegd aflossing van een lening gelden wel regels die kunnen verschillen, afhankelijk van de soort lening die je hebt.

Regels vervroegd aflossen persoonlijke lening
Een persoonlijke lening is een lening met een vooraf vastgelegde looptijd en een vaste rente. Bij het afsluiten weet je dus wanneer je lening is afgelost. Je betaalt immers iedere maand een bedrag aan aflossing. Wil je de lening eerder aflossen, dan kun je dit tegenwoordig doen zonder een boete te hoeven betalen. Maar voor leningen die al enige tijd lopen, kunnen andere voorwaarden gelden. Het kan zijn dat je dan 0,5% of 1% van het bedrag dat je vervroegd aflost, als boete moet betalen. De hoogte is afhankelijk van de resterende looptijd. Vraag dus altijd naar de voorwaarden bij je kredietverstrekker.

Regels vervroegd aflossen doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is een lening waarbij je van te voren met de geldverstrekker een maximaal bedrag afspreekt dat je kunt opnemen. Maar je mag zelf weten hoeveel geld je van dat maximale bedrag opneemt. Iedere maand los je een deel af. Je mag de bedragen die je aflost ook weer opnemen. Wil je het opgenomen bedrag helemaal aflossen? Dat kan zonder extra kosten. Houdt er wel rekening mee dat de lening dan niet automatisch beëindigd is. Neem voor het definitief beëindigen van de lening contact op met je kredietverstrekker.

Regels vervroegd aflossen hypotheek
Als je een hypotheek hebt, heb je ook de mogelijkheid om deze extra af te lossen. De geldverstrekker kan dan wel een boete in rekening brengen. De geldverstrekker loopt namelijk inkomen mis als je alles aflost. Je kunt wel altijd een bedrag aflossen zonder dat een boete in rekening wordt gebracht. Meestal is dat 10% of 20% per jaar van je oorspronkelijke hypotheeklening. Vraag de precieze voorwaarden na bij je geldverstrekker. Heb je een rentevaste periode en is deze afgelopen? Dan mag je altijd je lening helemaal aflossen, zonder boete.

Tagged:

Related Posts