Huis

Houten kozijnen vervangen

Houten kozijnen kunnen erg lang mee gaan, maar aangezien het een natuurproduct is kan het treed er op den duur slijtage op. Kozijnen van hardhout voor buiten hebben een gemiddelde levensduur van 45 tot 75 jaar. Zachthouten kozijnen voor binnen daarentegen hebben een levensduur van 15 tot 25. Zeker wanneer kozijnen constant in contact komen met de buitenlucht en allerlei weersomstandigheden, kan er sprake zijn van slijtage. Dit heeft als gevolg dat u uw houten kozijnen moet vervangen.

Vervangen of repareren

Wanneer de kozijnen aan het einde van de levensduur zitten en flinke beschadigingen bevatten, is het een goede investering om de houten kozijnen te vervangen. Heeft de hardhouten kozijnen bijvoorbeeld al 65 jaar oud zijn en u ziet dat de kozijnen dermate beschadigd zijn? Dan is het van weinig toegevoegde waarde om de kozijnen te repareren.

Met een reparatie kunt u de levensduur van de kozijnen nog enkele jaren verlengen, maar u moet de oude kozijnen over enkele jaren toch helemaal vervangen. Beschadigde kozijnen die al tegen het einde van de levensduur aan zitten, kunt u dan ook beter laten vervangen. Dit is een grotere investering dan het repareren van de kozijnen, maar uiteindelijk bespaart u wel geld als u de kozijnen direct laat vervangen.

Laat u de kozijnen eerst repareren en vervolgens enkele jaren later vervangen, dan geeft u onnodig veel geld uit.

Kosten

De kosten voor het vervangen van kozijnen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om te weten hoeveel kozijnen vervangen moeten worden. Dit wordt ook wel uitgedrukt in vierkante meters, zodat het totale oppervlak van de kozijnen berekend kan worden. Ook heeft u verschillende keuzes uit glas, die u in het kozijn kunt laten zetten. Hetzelfde geldt voor de houtsoort waarvan het kozijn gemaakt is.

U heeft de keuze uit goedkopere zachthoutsoorten, die een minderlange levensduur hebben. Of de keuze kan gemaakt worden voor hardhoutsoorten die langer meegaan, maar daar hangt wel een hoger prijskaartje aan vast. Tot slot variƫren de kosten ook sterk per bedrijf die de dienst uitvoert. Een vuistregel voor het vervangen of plaatsen van houten kozijnen is dat de montagekosten ongeveer net zoveel zijn als de materiaalkosten. Het is dan ook verstandig om meerdere partijen met elkaar te vergelijken en offertes aanvraagt, voordat u de definitieve keuze maakt.

Related Posts