Huis

Energie opwekken in een vloer door middel van voetstappen

Vloeren worden steeds vaker gemaakt van duurzame materialen, maar om met behulp van lopen over en vloer energie opwekken klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dit gelukt en wel door professor Wang en zijn student Yao van de Universiteit van Wisconsin-Madison.

Energie produceren

Het geheime ingrediënt in deze vloer is houtpulp, dit goedje bestaat namelijk deels uit piepkleine cellulosevezels. Er wordt een elektrische lading geproduceerd wanneer deze nanovezels een chemische behandeling ondergaan hebben en daarna in contact komen met onbehandelde vezels. Wanneer een vloer ‘volgestopt’ wordt met deze nanovezels wordt er elektriciteit geproduceerd als eroverheen gelopen wordt. Niet zoveel energie om een huishouden te voorzien maar wel om bijvoorbeeld een lamp te laten branden of een telefoon op te laden. Houtpulp is ook gemakkelijk te recyclen en het is zeer goedkoop materiaal. Bijna niet duurder dan een gewone vloer dus!

Het klinkt begrijpelijk dat hoe meer mensen er over deze vloer lopen, hoe meer energie er opgewekt wordt. Daarom zullen de eerste vloeren geplaatst worden in winkelcentra en in concertzalen vanwege de lopende, springende en dansende mensen. Het is ook nog eens mogelijk om meerdere lagen van deze vloer te leggen aangezien de nanovezels slechts een millimeter dik zijn.

De bedenkers van deze vloer denken naar aanleiding van experimenten in hun laboratorium dat de vloeren langer mee zullen gaan dan normale vloeren. Dit moet natuurlijk in de praktijk nog wel waar blijken te zijn. Dit zullen we over een aantal jaar weten.

Energie besparen

Zolang het leggen van deze vloeren bij ons thuis nog niet mogelijk is, is het gelukkig wel mogelijk om op een gemakkelijke manier energie te besparen om zo de energiekosten te beperken. Dit kan met behulp van EasySwitch.nl, een energievergelijker die onafhankelijk energie vergelijkt en jou helpt het goedkoopste energiecontract te kiezen.

Een vloer als hierboven kan ook een goed zakelijk idee zijn, bijvoorbeeld op een kantoor bij het koffiezetapparaat waar veel mensen lopen. Nog niet overtuigd van de nieuwe vloer? Vergelijk dan zakelijke energie en bespaar honderden euro’s op de energierekening.

Tagged:

Related Posts