Wat is een omvormer?
Veel mensen zijn bekend met zonnepanelen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je altijd een omvormer nodig hebt als je zonnepanelen op je dak hebt. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom en deze stroom kan je in je woning niet gebruiken. Gelijkstroom wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de scheepvaar- en auto-industrie. In je woning gebruiken je apparaten wisselstroom. Dit is dus waar de omvormer van pas komt: de omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. Zonder een omvormer, zijn je zonnepanelen dus eigenlijk niets waard.
Stand-alone omvormer
Omvormers zijn er in twee categorieën: stand-alone omvormers en netgekoppelde omvormers. Als eerste bespreken we de stand-alone omvormer. Dit type omvormer zal je niet zo snel tegenkomen bij iemand thuis. Deze omvormer is namelijk bedoeld voor als je geen elektriciteit netwerk hebt, waar je de zonnepanelen op kunt aansluiten. Deze omvormer verziet dus zijn eigen netwerk van elektriciteit. De omvormer zet de gelijkstroom dan ook niet om in wisselstroom, maar in wisselspanning. De extra opwekte zonne-energie wordt dan opgeslagen in de accu van deze omvormer. De stand-alone omvormer wordt op kleine schaal gebruikt in gebieden zonder elektriciteit, zoals bijvoorbeeld in de woestijn of in het bos.
Netgekoppelde omvormer
De netgekoppelde omvormer is het type omvormer dat mensen in huis hebben. Deze omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom en transporteert vervolgende de wisselstroom naar de elektrische apparaten in de woning. Als de zonnepanelen meer energie opwekken, dan dat op dat moment nodig is, wordt deze overige energie getransporteerd naar de energieleverancier. Je krijgt hier vervolgens een bedrag voor terug per opgewekte kWh. Binnen het netgekoppelde omvormersegment zijn er ook weer twee soorten omvormers: string-omvormers en micro-omvormers.
String-omvormer
Dit type omvormer heb je nodig als je zonnepanelen in een string aan elkaar geschakeld zijn. Je zonnepanelen worden aan elkaar geschakeld als alle zonnepanelen hetzelfde rendement hebben. Dit is het geval als de zonnepanelen allemaal van hetzelfde merk zijn, dezelfde afmetingen hebben en dezelfde ligging hebben (geen schaduw, zelfde richting). Als zonnepanelen aan elkaar geschakeld zijn, rekent de omvormer namelijk het rendement van de slechts presterende paneel. Als er dus één slecht presterend paneel is, dan heeft dit een groot, negatief effect.
Micro-omvormer
Het andere type netgekoppelde omvormer is de micro-omvormer. Deze omvormer wordt gebruikt als zonnepanelen niet aan elkaar geschakeld zijn. Alle zonnepanelen liggen los, dit dus waarschijnlijk doordat de zonnepanelen niet dezelfde opbrengsten hebben. Ieder zonnepaneel krijgt dan een eigen micro-omvormer. Op deze manier wordt van ieder zonnepaneel afzonderlijk het rendement gemeten. Het nadeel is alleen dat je nu erg veel materiaal nodig hebt. Dit zorgt voor extra kosten en een grotere kans op storingen.