Huis en Tuin

Verhoog de waarde van uw woning met een tuin

In de zomer is de tuin het centrum van uw woning. Heerlijk ontbijten op een mooie zomerochtend, ‘s avonds met familie of vrienden aan een drankje en de kinderen kunnen de hele dag buiten spelen. Zowel voor het kopen als het verkopen van een woning zorgt een tuin vaak voor een hogere waarde van de woning. Hierbij daarom enkele tips, zodat u de waarde van uw woning met uw tuin kunt verhogen.

Waardvermeerdering van de woning door een tuin

Omdat een tuin tot het totale grondoppervlak van een woning behoort, heeft een tuin ook invloed op de waarde van de woning. Daarom zijn woningen zonder een tuin vaak ook veel minder waard. Vooral als de tuin er netjes en verzorgd bijligt, wordt de waarde van de woning veelal hoger ingeschat. Het is dus van belang om uw tuin goed te onderhouden, wanneer u uw woning wilt verkopen. De tuin is immers mede onderdeel van de eerste indruk. De eerste indruk is direct al minder als de tuin slecht is onderhouden. Het kan natuurlijk zijn dat u geen tijd of zin heeft om uw tuin goed te onderhouden. Zorg dan voor een zo leeg mogelijke tuin en leg er gras in. Eventuele kopers hebben dan beter inzicht wat ze met de tuin kunnen doen. Wilt u meer waarde aan uw woning toekennen, dan kan een jacuzzi of zwembad met afdekking daar goed bij helpen.

Praktische inrichting

U kunt uw tuin inrichten zoals u zelf wilt. Wanneer u zelf niet zo handig in de tuin bent, dan kan een hoveniersbedrijf u goed helpen. Maakt u voordat u uw tuin gaat aanpakken, eerst een goed overzicht wat u in uw tuin terug wilt zien en wat niet. Zoals een terras, een berging of juist veel speelruimte voor de kinderen? U moet dus weten wat de functie van uw tuin gaat worden. Denkt u ook na over zaken hoe u uw privacy in de tuin wilt aanpakken, veel of weinig onderhoud en de veiligheid. Ook moet u rekening houden hoe de zon op het terras komt te staan gedurende de dag. Het is onzinnig om een terras aan te leggen op een plek waar de hele dag de zon schijnt, als u juist schaduw verkiest. Maakt u naar aanleiding van al deze zaken een plattegrond van uw tuin, zodat u deze zo praktisch mogelijk kunt indelen. Met een praktisch ingerichte tuin kunnen de kopers namelijk ook veel meer.

Een duurzame tuin

Alles in en rond de woning moet tegenwoordig zo duurzaam mogelijk zijn. Ook de tuin kunt u duurzaam inrichten. Neem bijvoorbeeld sterke planten die u weinig onderhoud kosten. De planten worden dan door de natuur zelf in leven gehouden en u hoeft geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Als u voor een gazon kiest, kies dan voor duurzame graszoden, die op een natuurlijke wijze gekweekt worden. Deze natuurlijke graszoden zijn ook nog eens mooier en sterker. Met duurzame tuinklinkers en bamboevlonders heeft u duurzame materialen in de tuin die ook nog eens weinig onderhoud vergen. Ook uw tuinmeubels kunt u in duurzame materialen kopen, evenals de tuinverlichting die tegenwoordig goed op zonne-energie werkt.

Goed verzorgd, praktisch en duurzaam zijn zaken die u en eventuele kopers van uw woning woonplezier en meerwaarde geven voor nu, maar ook voor de toekomst.

 

Tagged:

Related Posts