Huis en Tuin

De voor- en nadelen van een veranda in je tuin

Er gaat niets boven heerlijk genieten van het buitenleven in je eigen tuin. Dit kan optimaal wanneer je een houten veranda in de achtertuin hebt staan. Er zijn verschillende mogelijkheden om een exclusieve veranda op maat te laten maken, helemaal in je eigen stijl. Zo kan je het hele jaar genieten van het heerlijke buitenleven. In deze blog staan we even stil bij de voor- en nadelen van het hebben van een veranda in je eigen tuin.

Wat is precies een veranda?

Een veranda heeft veel gelijkenissen met een terrasoverkapping. Eigenlijk het enige verschil is dat een veranda aan één kant vast zit aan een schuur, woning of schutting. Een veranda is eigenlijk een lekkere plek in de tuin waar je heerlijk tot rust te komen of kunt genieten. Het fijne aan een veranda is dat hij helemaal op maat en naar wens kan worden gebouwd. Er kan gebruik worden gemaakt van verschillende materialen. Verder kan je natuurlijk een veranda zo uitbreiden zoals jij het wilt. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld een kachel te plaatsen, of gebruik te maken van zonwering aan de open kanten.

De voordelen van een veranda

  • Een veranda geeft je huis en tuin een luxe uitstraling. Een bijkomend voordeel is dat wanneer je een veranda plaatst, dit je woning een hogere waarde geeft wanneer je besluit deze ooit te verkopen. Wel is het aan te raden om een partij in te schakelen die veel ervaring heeft met het maken en plaatsen van landelijke houtbouw.
  • Met een veranda creëer je meer leefruimte. Als het bijvoorbeeld slecht weer is, is het nog steeds mogelijk in je veranda te vertoeven wanneer de temperatuur dat toelaat. Ook is het mogelijk om je veranda compleet dicht te maken, zodat je optimaal beschut buiten kunt zitten.
  • Zoals al eerder besproken, kan je je veranda laten bouwen van veel verschillende soorten materialen zoals hout, aluminium of kunststof. Ook kan je nog kiezen tussen vele verschillende kleuren en details, zodat het echt jouw plekje wordt.
  • Wanneer je een veranda hebt, merk je echt dat het een verlengstuk wordt van je huis. Je loopt vaker en makkelijker even lekker naar buiten om in je veranda te zitten.
  • Een bijkomend voordeel is dat je vaak geen vergunning nodig hebt om een veranda te plaatsen.

De nadelen van een veranda

  • Het kopen van een veranda is vanzelfsprekend een aardige investering. Je kunt het natuurlijk zo bont maken als dat je zelf wilt, maar het kost natuurlijk niet niks. Aan te raden is om goed onderzoek te doen naar een betrouwbare en vakkundige partij die jouw project ziet als het zijne. Persoonlijk heb ik in Van Roekel Houtbouw een geschikte partner gevonden voor mijn project. De kosten vielen met uiteindelijk gelukkig mee.
  • Misschien wel het grootste nadeel is dat je een deel van je tuin inlevert. Als je een hele kleine tuin hebt, is een veranda eigenlijk al niet geschikt. Als je het vanaf de andere kant bekijkt is een veranda natuurlijk wel een verlengstuk van je woning, waardoor je de ruimte in je tuin eigenlijk nog steeds gebruikt.
  • Wanneer je voor een houten veranda kiest vergt dat het een en ander aan onderhoud. Zo is het belangrijk om de constructie schoon te houden, en ongedierte dat het hout kan vernielen uit de buurt houdt.
Tagged:

Related Posts